Història

El restaurant Can Roca d'Esponellà ofereix la seva cuina des d'abans de l’any 1910. Antic hostal de poble, situat al peu de la carretera que uneix Banyoles i Figueres, carros i viatgers hi feien parada i fonda.

Actualment el restaurant, totalment adaptat als nous temps, ofereix l’hospitalitat dels que viuen en un indret petit i una cuina que manté l’essència dels plats de l'àvia. Avui aquest restaurant centenari, que és un referent de la historia gastronòmica de la zona, està en mans de la quarta generació de cuineres de la família Roca.

L’oferta es basa en plats populars de la cuina catalana amb puntuals aportacions de receptes adaptades a la cuina moderna. Podríem dir que són receptes autòctones tradicionals, que utilitzen bàsicament productes de la terra i característics de la comarca del Pla de l’Estany: carbasses d’Esponellà, mel de Crespià, alls de Cornellà del Terri, fesols banyolins, etc. Tots aquests productes elaborats amb la màxima: “el plat més bo no és pas el més complicat, sinó el que està més ben cuinat dintre de la seva senzillesa”.

—-

És fàcil entreveure que durant tants anys hagin passat pel restaurant innumerables personatges populars i anònims amants de la cuina senzilla i de la cuina casolana portada al restaurant.

Alguna vegada vaig sentir dir al meu avi que Fages de Climent portava a menjar Salvador Dalí a Can Roca d’Esponellà. Devia ser durant els anys cinquanta. Potser deurien menjar truites —de carbassó, d’espàrrecs de marge, de botifarra negra  i de ben segur de patata i ceba— per no desdir la fixació daliniana pels ous. Darrere hi farien passar un plat de caça, perdiu a la col o civet de llebre, mentre perfilaven la il·lustració de “Balada del sabater d’Ordis”.

Josep Pla va escriure: ”Conec molt Esponellà. Vaig contribuir a popularitzar el restaurant d’Esponellà —excel·lent per les peces de caça que hi serveixen, per les verdures, etc.—, m’hauria agradat de viure una temporada a Esponellà... des de l’hostal d’Esponellà he fet moltes caminades...”. Josep Pla: “Notes diverses” O.C., vol. 12, Edicions Destino.

Actualment els plats estrella de la casa són els canelons, la truita de patata i ceba, la perdiu a la col, la llebre estofada i els rostits a la cuina de llenya.

Oferim als nostres clients la possibiltat de reservar menjadors privats per les reunions de negocis o festes familiars, amb una capacitat des de 5 fins a 50 persones.